Belgische ploegers in het buitenland

Het wereldkampioenschap ploegen in Canada is een traditie sinds 1953.

Op 19 en 20 juli 2013 heeft het wereldkampioenschap nogmaals plaatsgehad in Canada, staat Alberta.. Voor de 60ste keer zijn deelnemers uit 30 verschillende landen samengekomen. Canada is ook het land waar het allemaal begon in 1953, nl. in de deelstaat Ontario. Wat begon met 10 deelnemende landen is uitgegroeid tot 30 landen in 2013. De technologie van tractor en ploeg zijn de voorbije jaren eveneens veranderd. In 1953 gebruikten alle deelnemers een getrokken ploeg, maar nu gebruikt iedereen in de wedstrijd een ploeg die rechtstreeks bevestigd is aan de tractor en de vele verstelmogelijkheden gebeuren (electro)hydraulisch. Sinds 1992 worden twee disciplines in de wedstrijd beoefend, nl. het wentelploegen en het rondgaand ploegen.

De Belgische deelnemers behaalden reeds verscheiden malen de 1ste ,de 2de of de 3de plaats.
Voor 2013 zijn twee Belgische deelnemers afgereisd naar Canada, nl. Wouter Spoelders voor het wentelploegen en Tom Smits voor het rondgaand ploegen. Beide ploegers behaalden hun deelnemersplaats in hun respectievelijke discipline tijdens de Nationale Ploegwedstrijd in 2012,voor het wereldkampioenschap in 2013.
De ploegen en banden op velg en flens worden per schip en per trein overgebracht naar de landbouwuniversiteit van Olds in de buurt van Galgary (westkust van Canada). Samen met coach Sus Echelpoels en de boardmember Johan Merckx vertrekken onze jongens om het materiaal (tractor en ploeg) klaar te maken. Tractors worden ter plaatse gehuurd, bij voorkeur het merk dat de jongens gebruiken in België. Zij kunnen er oefenen op akkers die ter beschikking worden gesteld door de faculteit.
Juryleden, bestuursleden, ploegers, coaches en familieleden vanuit 30 landen komen toe.

Op de terreinen van de proefboerderij van de landbouwfaculteit wordt er twee dagen intensief gestreden om de titel van kampioen te behalen.
De 1ste dag wordt stoppelland geploegd, de 2de dag wordt grasland geploegd. Wouter bleef echter niet gespaard van tegenslag. Zijn wedstrijdperceel perceel, dat bij loting wordt toegewezen, had een zeer natte plek. U kunt al raden wat er gebeurde. Tractor en ploeg zakken meer dan een halve meter diep in de modder. Door zijn koelbloedigheid en beheersing van de zenuwen heeft Wouter zijn perceel toch nog verder kunnen afwerken. Nogmaals proficiat aan Wouter en Tom voor de resultaten die ze behaalden tijdens de twee wedstrijddagen. Dat wedstrijdploegen geen exclusiviteit voor mannen is mag blijken uit de uitslag. Oostenrijk had twee dames afgevaardigd, die ploegden voor de titel, en waarachtig zij eindigden allebei in de top van het klassement. Barbara was 1ste in rondgaand ploegen en Margareta 2de in wentelploegen. Dus dames, deelnemen is de boodschap.

De veldjes zijn geploegd, de punten gegeven en de prijzen “ trofeeën“ uitgereikt. Als de spanning en de zenuwen verdwenen zijn worden de vriendschapsbanden gesmeed, en is er tijd voor ontspanning met onder andere een bezoek aan de Rockies Gallery. In de stad Gallery konden we genieten van een spectaculair schouwspel: paardenwedstrijden, rodeo’s, klank en lichtspel gekoppeld met een ongelooflijk vuurwerk. Aan de degenen die Canada bezoeken: maak een trip van Oost naar West (minstens 5.000 km). Begin met de Niagara watervallen in Toronto en eindig met de Rocky Mountains. Daartussen liggen tientallen steden met elk hun eigen karakter en (cultuur)gewoontes, de duizenden hectaren graanvelden, tientallen natuurparken elk bijna zo groot als een Belgische provincie.

Afspraken worden gemaakt voor de wereldkampioenschappen 2014 in Frankrijk, regio Bordeaux. Dit alles onder het motto van de Wereld Ploeg Organisatie PAX ARUA COLAT laat vrede de velden bebouwen.

Deelname aan dit wereldgebeuren was mogelijk door de steun van de Groenen Kring, de financiële inbreng van talrijke firma’s en de onvoorwaardelijke inzet van het Belgisch Ploegcomité.

Johan Merckx
Board member Wereld Ploegorganisatie

Dit bericht is geplaatst in BPC Informatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie